Śladami Gram Masali czyli kulinarna podróż do Indii

Aromatyczna podróż do Indii...

Kuchnia hinduska uważana jest za jedną z najbardziej aromatycznych na świecie. Króluje tutaj wiele przypraw, które mają uszlachetnić potrawy np. imbir, chilli, kardamon, goździki, kolendra, cynamon, liście curry, szafran i oczywiście gram masala – nazywana też magiczną przyprawą. Gram masala nie ma określonej receptury. W każdym domu przygotowana jest nico inaczej, a przepis jest sekretem, którym domownicy niechętnie dzielą się z innymi.
Duży wpływ na tutejszą kuchnię miały inne narodowości: Muzułmanie wprowadzili jagnięcinę i baraninę, Portugalczycy oraz Francuzi elementy kuchni europejskiej, a Brytyjczycy zaszczepili zwyczaj picia herbaty. Kuchnia indyjska pomimo znacznego zróżnicowania religijnego oraz kulturowego nie jest aż tak różnorodna. Bazuje się tutaj na ryżu, który można przygotować na 30 różnych sposobów. Dania komponuje się z grochu, soczewicy, owoców lub fasoli. Ziemniaki uważane są w Indiach za warzywo ekskluzywne i bardzo rzadkie, podawane jest niezwykle sporadycznie. Hindusi z powodów religijnych nie spożywają wołowiny, ale przygotowują mięso kozie, baraniną, jagnięcinę, ryby oraz drób.
W Indiach celebruje się sztukę kulinarną charakterystycznym podejściem do spraw żywienia. Hindusi uważają, że jedzenie jest darem niebios dlatego przygotowanie oraz konsumpcja posiłków wymaga szczególnej uwagi, skupienia i szacunku. Zanim zaczną gotować obowiązkowe jest staranne wysprzątanie kuchni oraz naczyń i produktów. Gotujący jest zawsze schludnie ubrany i czysty, co najważniejsze nigdy nie kosztuje potraw podczas gotowania. Całe Indie hołdują tradycji szykując wielodaniowe posiłki. Gotowe danie podaje się na okrągłych tacach, na których ustawiane są okrągłe miseczki z mięsnymi potrawami. Deser składa się głównie z owoców i nasion, a zwieńczeniem posiłku jest napój z korzeni.
Wybierając się w podróż do Indii koniecznie należy spróbować kilku narodowych przysmaków takich jak: smażona kapusta z ziemniakami, zupa z soczewicy, cieniutkie naleśniki wyrabiane soczewicy i mąki ryżowej, smażone w cieście owoce, kurczak w sosie tikka masala, cukierki mithaj, ragule słodkie serowe kulki, ser z zielonym groszkiem, kalafior w marynacie czy drobne pierożki z warzywami.
Życzę wszystkim niezapomnianych wrażeń i smacznego!

Śladami Gram Masali czyli kulinarna podróż do Indii 0 out of 5 based on 0 ratings.